Glasilo Podružnice Srpskog lekarskog društva Zaječar

Godina 2009     Volumen 34     Broj 1
     
      [ Sadržaj ] [ Indeks autora ] >>> ]      
               
   
Reč urednika

Gost urednik Prof. dr Živan Maksimović



 
     
 
 
     
 

 

         
      Poštovane gospodo kolege,

U okviru aktivnosti Timočki medicinski dani 2009. koje organizuju Srpsko lekarsko društvo – podružnica Zaječar i specijalna bolnica za rehabilitaciju «Gamzigrad», Organizacioni odbor me je počastvovao da budem moderator Simpozijuma «Periferna vaskularna bolest: dijagnostičko - terapijski algoritam». Ta odluka Organizacionog odbora je posledica činjenice da su vaskularna oboljenja i dalje vodećeg medicinskog i socio-ekonomskog značaja. Takođe, doktori opšte medicine i specijalisti različitih grana su iskazali potrebu za dodatnim informisanjem iz oblasti vaskularne hirurgije i angiologije uopšte.

Želja mi je bila, kao i uvek tokom moga rada, da pokažem, da Medicinski fakultet u Beogradu nije skupina «salonskih profesora», nego narodnih doktora spremnih da „na terenu“ pokažu savremene doktrinarne stavove dijagnostike, profilakse i lečenja. Stoga, najpre želim da se zahvalim svojim kolegama koji su se prihvatili da izlože svoje radove na ovom Simpozijumu. Ovi autori su vodeći stručni autoriteti u oblasti vaskularne hirurgije i poštovani su, ne samo u Srbiji, nego su priznati i u svetskim naučno-stručnim krugovima.

Boraveći često u prelepim i inspirativnim predelima istočne Srbije, imao sam veliko zadovoljstvo da tokom dužeg niza godina pratim i podržavam napredak vaskularne hirurgije i angiologije u timočkom kraju. Posebno ističem da je Gamzigradska Banja, jedan od brendova Istočne Srbije, često podržavala i organizuje razne sekcijske, intersekcijske i druge sastanke iz oblasti vaskularne medicine, angiologije, flebologije, fizikalne medicine itd. Takođe sa zadovoljstvom ističem da je vidno i da Timočki medicinski dani pokazuju stalan napredak, u potpunosti prateći najmodernija stručna dostignuća iz medicine u zemlji.

Iako to nije bilo lako, obezbedili smo da pre ovog Simpozijuma štampamo sve radove u celini kao pregledne radove u časopisu Timočki medicinski glasnik. Ovo glasilo Istočne Srbije decenijama neguje lepote i tajne naučno-istraživačkog i stručnog rada u medicini. U to sam se i lično uverio sarađujući sa ovim časopisom još 1985., 1987. godine ... Nesumnjivo je da je Timočki medicinski glasnik , po svome značaju, već odavno prešao granice svoga regiona i da je već postao nacionalno dobro. U tome će i dalje imati podršku Katedri i pojedinaca sa medicinskog fakulteta u Beogradu.

Sa nadom da smo bar malo bili od koristi kolegama Istočne Srbije, srdačno pozdravljam sve čitaoce časopisa Timočki medicinski glasnik.

S poštovanjem,

Prof. dr Živan Maksimović, opšti i vaskualni hirurg,
Šef Katedre hirurgije Medicinskog fakulteta u Beogradu,
Raniji šef Katedre Vaskularne hirurgije i angiologije Medicinskog fakulteta u Beogradu,
Predsednik Udruženja flebologa Srbije
     
             
             
      [ Sadržaj ] [ Indeks autora ] >>> ]      
     
 
 
     
Timočki medicinski glasnik, Zdravstveni centar Zaječar
Journal of Regional section of Serbian medical association in Zajecar
Rasadnička bb, 19000 Zaječar, Srbija
E-mail: tmglasnik@gmail.com

Pretraživanje / Site Search

  www.tmg.org.rs

 
     
 
 
      Design: Infotrend