| 
		||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| [ Sadržaj 
			] [ Indeks autora ]
			 | 
			||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| UDK 616.34-008.1:664.236 UDK 613.263:664.236 COBISS.SR-ID 117536777  | 
			
			 strana 13.  | 
			|||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 
			 Pregledni članak / Paper review Osetljivost na gluten Aleksandar Zejak MEDICINSKI FAKULTET, NOVI SAD, HAJDUK 
			VELJKOVA 3  | 
			||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 
       
  | 
			||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Preuzmite rad u pdf formatu | Sažetak: Uvod: 
			Žitarice su kao glavna komponenta ishrane uvedene pre otprilike 
			10000 godina, a danas je globalna proizvodnja pšenice na 
			neverovatnom nivou. Osetljivost na gluten je stanje koje pogađa 
			milione ljudi u svetu i uključuje reakciju na protein gluten u 
			žitaricama, ne samo u proizvodima od pšenice, već i u mnogim 
			drugim. Gluten je važan za lekare jer je povezan sa mnogim bolestima 
			i često se meša sa drugim osetljivostima na određene sastojke u 
			hrani (alergijama). Cilj rada: Cilj ovog rada je da objasni 
			šta je „alergija na gluten“, odnosno njen pravi naziv, da li ona 
			zaista postoji i kako je razlikovati od alergije na žitarice, kao i 
			koje su posledice nerazumne bezglutenske dijete. Alergija ili 
			netolerancija?: Alergija na gluten ne postoji, već je pravi 
			naziv osetljivost na gluten. Većina ljudi koji su netolerantni 
			koriste izraz alergija jer ljudi lakše razumeju i taj naziv je 
			popularan u društvu. Isto je bitno znati da alergija na pšenicu nije 
			isto što i osetljivost na gluten i da ova dva različita stanja 
			zahtevaju različitu vrstu dijete. Simptomi netolerancije na 
			gluten: Simptomi osetljivosti na gluten nastaju nakon par sati 
			ili dana od konzumiranja hrane koja sadrži gluten i najčešće 
			uključuju gastrointestinalne simptome. Osetljivost na gluten se 
			prezentuje slično kao sindrom iritabilnog kolona i može da uključuje 
			bol u stomaku, nadimanje, dijareju, zatvor, ali i sistemske 
			manifestacije. Za postavljanje dijagnoze osetljivosti na gluten ne 
			postoji određen test ili laboratorijski nalaz, već se dijagnoza 
			postavlja započinjanjem dijete bez glutena, a zatim pojedinačnim 
			uključivanjem jedne po jedne namirnice ili proizvoda koji sadrži 
			gluten. Takođe, postoji čitav niz poremećaja povezanih sa glutenom.
			Potencijalna neželjena dejstva dijete bez glutena: Ljudi koji 
			se odlučuju za dijetu bez glutena nemaju nikakve zdravstvene osnove 
			za to. Poznato je da se većina sportista odlučuje za ovu dijetu 
			verujući da poboljšava sportske performanse i smanjuje inflamaciju. 
			Međutim, ova dijeta je često siromašna mikronutrijentima, skupa i 
			umesto gubitka na težini, dovodi do povećanja telesne težine. 
			Zaključak: Žitarice su glavni izvor ugljenih hidrata, bogate su 
			vlaknima, vitaminima i mineralima i ne treba ih izbegavati sve dok 
			za to ne postoji medicinski razlog. Mnogi lekari su i dalje smatraju 
			diskutabilnim osetljivost na gluten bez celijakije(OGBC), ili nekog 
			drugog skrivenog poremećaja, tako da treba još dokaza da li ovo 
			stanje zaista postoji i koji je njegov pravi mehanizam nastanka. Sve 
			osobe na koje se sumnja da imaju problem sa konzumiranjem glutena 
			ili FODMAP-a (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi 
			i polioli) treba da se konsultuju sa lekarom ili nutricionistom. Ključne reči: gluten, osetljivost na gluten bez ceiljakije (OGBC), osetljivost na gluten, alergija na gluten, alergija na žitarice  | 
			|||||||||||||||||||||||||||||||||||
			UVODŽitarice kao glavna komponenta ljudske ishrane uvedene su tek pre 
			otprilike 10000 godina. Uvođenjem žitarica ljudi prelaze sa lova na 
			poljoprivredu što je izazvalo nagli rast žetve i potrošnje žitarica. 
			Danas globalna proizvodnja pšenice prelazi 700 miliona tona godišnje 
			[1]. Belančevina koja se nalazi u pšenici se naziva gluten, međutim 
			ovo je zajedničko ime i za slične belančevine koje se nalaze u 
			ječmu, raži i zobu. Gluten kod čoveka može uzrokovati više 
			različitih poremećaja među kojima je i alergija na gluten [2]. Ova 
			“prirodna” potreba da se proizvodnja poboljša je dovela do veštačkog 
			oplemenjivanja i selekcije pšenice koja se bolje prilagođavala na 
			ekstremne klimatske uslove i otpornija je na bolesti. Ovakva 
			manipulacija pšenicom je dovela do drastične promene u genetskoj 
			raznolikosti i kvaliteta pšenice. Cilj radaVećina ljudi koji se odluče za dijetu bez glutena to uradi na osnovu informacija iz medija i popularne literature, bez prethodne konsultacije sa lekarom. Ovo ne samo da otežava uvid u pravo zdravstveno stanje osobe, već može imati i negativan uticaj na zdravlje pojedinca. Gluten je značajan za lekare jer je povezan sa mnogim bolestima i često se meša sa drugim alergijama. Cilj ovog rada je objasniti da šta je to “alergija na gluten”, odnosno njen pravi naziv, da li ona zaista postoji i kako je razlikovati od alergije na žitarice, kao i koje su posledice neosnovane dijete bez glutena. Alergija ili osetljivost?Alergija na gluten u stvari ne postoji [2]. Ovaj termin je 
			netačan jer ne postoji stanje kao što je alergija na gluten. Osobe 
			koje imaju celijakiju opisuju svoje stanje kao alergiju, jer je ovaj 
			termin lakše razumeti ili čak ni oni sami ne znaju razliku između 
			autoimune bolesti i osetljivosti ili alergije. Celijakija je 
			autoimuna bolest koja rezultira oštećenjem tankog creva koje se 
			pokreće unošenjem hrane koja sadrži gluten [5]. Osetljivost na 
			gluten je stanje koje postoji i pravilno je reći da je neko 
			osetljiv na gluten, a ne da ima alergiju. Osetljivost na gluten bez 
			celijakije karakterišu crevni i ekstraintestinalni simptomi koji se 
			odnose na uzimanje hrane koja sadrži gluten, a da pri tom osoba nema 
			celijakiju ili alergiju na pšenicu [6]. Za razliku od celijakije, 
			pacijenti koji su osetljivi na gluten nemaju celijakiju, odnosno 
			povezana antitela i mogu biti HLA-DK2/8 negativni (humani leukocitni 
			antigen) niti histološke abnormalnosti tankog creva. Studije su 
			pokazale da ove osobe imaju normalnu crevnu permeabilnost i na 
			gluten ne reaguju aktivacijom imunog odgovora [4]. Simptomi osetljivosti na glutenLjudi imaju enzime koji pomažu da se uneta hrana razgradi. Enzim 
			koji obrađuje proteine ne može u potpunosti da razloži gluten i on 
			kao takav dolazi do tankog creva. Većina ljudi neće imati nikakve 
			simptome nakon što nesvareni gluten dođe u tanko crevo, ali kod 
			nekih on može izazvati ozbiljan autoimuni odgovor ili druge 
			neprijatne simptome Simptomi mogu da budu intestinalni ili 
			ekstraintestinalni [8]. 
 Ako se simptomi jave u detinjstvu, najčešće se javljaju tipični 
			gastrointestinalni simptomi (bol u stomaku i/ili hronična dijareja), 
			dok se od sistematskih najčešće javlja umor [9]. Dijagnoza 
			osetljivosti na guten se treba razmotriti kod svih pacijenata koji 
			imaju uporne intestinalne ili sistematske tegobe, a istovremeno 
			imaju uredan serološki nalaz. Nažalost, još uvek ne postoji nijedan, 
			precizan biomarker koji može sa sigurnošću da ukase na postojanje 
			osetljivosti na gluten. S obzirom na to, danas se ova dijagnoza 
			postavlja na osnovu pojave simptoma i uzimanja glutena, uporedo sa 
			placebo kontrolisanim “izazivanjem” simptoma [6]. Kada se osoba javi 
			lekaru i posumnja se na osetljivost na gluten, započinje se sa 
			procesom postavljanja dijagnoze. To se radi tako što se krene sa 
			dijetom bez glutena (sve hrane, pica, lekova, kozmetike i sl. koje 
			sadrže gluten). Kada se svi simptomi povuku, kreće se sa uvođenjem 
			jedne po jedne stavke i čeka se pojava simptoma. Kada se simptomi 
			pojave nakon uvođenja nove stavke, zna se na koju namirnicu ili 
			proizvod pacijent reaguje loše [3]. 
 Potencijalna neželjena dejstva dijete bez glutenaVećina osoba koje praktikuju dijetu bez glutena, kao što je 
			prethodno navedeno, nema bolesti ili netoleranciju na gluten, a ipak 
			se odlučuje za ovaj način ishrane. Glavni razlog za to je verovanje 
			da je dijeta bez glutena zdravija od tipične visokokalorične ili 
			dijete sa žitaricama. Ljudi koji imaju ovakav način ishrane često 
			pokušavaju da ublaže neke simptome koji nisu potvrđeni dijagnozom 
			ili žele generalno poboljšanje zdravstvenog stanja, bez prethodne 
			pojave bilo kakvih simptoma. Mnogi ljudi veruju da je dijeta bez 
			glutena povezana i sa gubitkom težine. Čak je i jedna studija 
			potvrdila ovu teoriju (primećen je gubitak obima u struku, telesna 
			težina i viši nivo lipoproteina), ali je grupa ispitanika bila 
			nepouzdana, tako da ovo još uvek ostaje samo teorija [4]. OGBC kao poseban klinički entitetDanas u svetu medicine postoje mnoge debate o tome da li 
			osetljivost na gluten bez celijakije zaista postoji. Gluten je možda 
			jedno od najkontroverznijih i neshvaćenih jedinjenja hrane. Iako se 
			za određene osobe smatra da imaju osetljivost na gluten, mnogi 
			lekari i stručnjaci ne prihvataju osetljivost na gluten bez 
			celijakije kao poseban klinički entitet. Zašto je to tako? ZAKLJUČAKIako mnoge osobe primećuju gastrointestinalne tegobe nakon 
			konzumiranja žitarica i hrane sa glutenom, osetljivost na gluten bez 
			celijakije još se još uvek ne priznaje kao poseban klinički entitet. 
			Razlog za to je što ne postoje jasni dokazi koji bi pokazali da 
			osoba ima osetljivost na gluten, a da nema neko drugo skriveno 
			stanje ili da simptomi nisu isključivo psihološke prirode. LITERATURA:
  | 
			||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 
			 | 
			||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Adresa autora: Aleksandar Zejak, MEDICINSKI FAKULTET, NOVI SAD E-mail: aleksandarzejak7@gmail.com  | 
			Rad primljen: 16.2.2023. Rad prihvaćen: 12.4.2023. Elektronska verzija objavljena: 9.6.2023.  | 
			|||||||||||||||||||||||||||||||||||
| [ Sadržaj 
			] [ Indeks autora ]
			 | 
			||||||||||||||||||||||||||||||||||||
			
  | 
		||||||||||||||||||||||||||||||||||||