Glasilo Podružnice Srpskog lekarskog društva Zaječar

Godina 2016     Volumen 41     Broj 4
     
      [ Sadržaj ] [ Indeks autora ] <<< ] >>> ]      
               
   
Prilog / Report

Кад лекари отворе душу

Галерија Огранка САНУ у Новом Саду домаћин је 20. изложбе лекара уметника

Припремила др Славица Жижић Борјановић

     
 
 
     
 

 

         
  Preuzmite rad u pdf formatu   Није далеко од истине да је медицина уметност, а истина је да међу лекарима има доста уметника. Треба се потрудити што више их пронаћи и окупити што изодавна ради Друштво лекара Војводине у оквиру Српског лекарског друштва. Има томе већ пуних 25 година како се редовно одржавају aнали Medici pro arte, а галерија Огранка САНУ отвара свој изложбени простор за дела лекара уметника ево већ двадесет година. 19. октобра 2016. ову јубиларну изложбу организовала је Уметничка секција ДЛВ са Секцијом за уметност, културу и хуманост СЛД са којом је ујединила снаге од сада па за многе будуће подухвате. Циљ је да се окупе лекари-уметници Србије. Руковођење смо предали доказано највреднијим, најистрајнијим – Војвођанима. Срећа је да је време изнедрило цео тим вредних а даровитих лекара, па смо се лако организовали. У секцијама су не само сликари, уметнички фотографи, вајари, већ и књижевници, песници, музичари, певачи, гудачки оркестар Медикус, тамбурашки оркестар, оркестар забавне музике... Стварамо мрежу чланова сарадника СЛД, нелекара, који наше секције још више обогаћују. Тако је било и на изложби у галерији Огранака САНУ у Новом Саду.
На овој изложби, посвећеној 400. годишњици од смрти В. Шекспира, гост проф. историје уметности Душан Шкорић веома се похвално изразио о изложеним делима, а драмски уметник Младен Вуловић говорио је монолог из драме Ромео и Јулија . Гудачки ансамбл Флориан арт свирао је дела Брамса и Корсакова, а својом младошћу и виртуозношћу освојио наша срца.
Идејни творац изложби и окупљања на овом месту био је и остао акад. мед. Владимир Јокановић, максилофацијални хирург, вајар, песник, књижевник, афористича, новинар... Истичемо његову упорност и елан да замишљено оствари, али и добру вољу Огранка САНУ у Новом Саду да галерију у Пашићевој улици на броју 6 редовно отвара за радове лекара уметника, за чланове Српског лекарског друштва, њихове сараднике и пријатеље Друштва. Без тога ова замисао била би немогућа мисија. О томе би др В. Јокановић могао доста рећи, па ћемо овај приказ осликати заједно. Све је почело давне 1992. године. Др Јокановић, избеглица из Хрватске, наставио је своју мисију ширења ликовне културе међу лекарима.
Ево његовог казивања: „Захваљујући разумевању председника Огранка САНУ у Новом Саду, академику Бериславу Берићу, добили смо галеријски простор на одређено време. Прво је било троје ликовних уметника, два сликара и један вајар. Изложба је привукла пажњу новосадске ликовне публике, нарочито лекара, међу којима је било много оних који су се дискретно бавили сликарством, не показујући своје радове широј публици. Идућих година дружина ликовних уметника се знатно проширила. На изложбу су стизале слике из Суботице, Ниша, Херцег Новог, Београда, Сомбора, највише из Новог Сада. Окупило се у Секцији преко 50 сликара и, нажалост, само два вајара”.
Захваљујући квалитетним делима и интересовању лекара наредних 15 изложби биле су наизменично приказане публици у Новом Саду и Београду. Изложбе у Београду су одржаване у галерији Руског дома. Ова галерија спада у најпрестижније установе те врсте у Београду. Простор су им уступили бесплатно, а заузврат су Руском дому поклоњене бисте Пушкина, Љермонтова, Јесењина и Достојевског, рад вајара Владимира Јокановића. Треба напоменути да су изложбе сликара и вајара биле и трибине наступа лекара песника, музичара, певача и рецитатора. Лекари су често поклањали своје слике и скулптуре галеријама. У просторима Огранка САНУ у Новом Саду налази се 10 скулптура др Јокановића и 12 слика др Улића, др Стојановића, др Стојадиновића, др Јевдића, др Ђокића и других.
Многи лекари су афирмисали свој ликовни израз преко ових изложби па су постали чланови ликовних професионалних удружења. Изложбе лекара су отварали и са високом оценом апострофирали познати ликовни критичари: Кусовац, Мирковић, Душан Шкорић и други. Нажалост, врло малу помоћ пружала су нам министарства културе Републике и Покрајине. Каталози, трошкови превоза и друге логистичке радње око изложби радили су сами уметници, казује нам др Јокановић.
После 15 година председниковања др Јокановића, Секцијом је руководио проф. др Душан Лалошевић и проф. др Милорад Жикић. Секција је била отворена и за друге ликовне уметнике, тако да су са лекарима излагали неки адвокати, професори са новосадског Универзитета. На крају др Јокановић додаје: „Нажалост, није се остварило да изложбе гостују у другим градовима Србије. Можда се и то оствари”.
Наше секције планирају низ изложби у јубиларној 145. години СЛД и Друштва лекара Војводине. Било би занимљиво да лекаре уметнике из Србије позову на гостовање у Републици Српској. Верујемо да би се радо одазвали.
Прохладно октобарско вече ,захваљујући струјању са Дунава, и ваздух испуњен мирисом печеног кестења. Обичан радни дан под Петроварадинском тврђавом за нас чланове Друштва био је ипак посебан, испуњен ишчекивањем и жељом за пријатељским сусретима, дружењем. Окупила нас је уметност. Ониме што смо у Галерији видели и доживели, испуњена су сва наша очекивања.
На изложби су изложене слике: Томислава Ђокића и Косаре Аврамовић из Београда, Александра Стојадиновића из Параћина, Срђана Томића из Врања, Љиљане Лепшановић, Невенке Петровић, Божидара Ћирића, Доброслава Улића, Милорада Жикића, Марије Поповић, Живке Зубанов и Љиљане Манин из Новог Сада.
Вајарске радове излагао је Владимир Јокановић из Новог Сада, а уметничке фотографије Душан Лалошевић, Корнелија Ђаковић Швајцер, Иван Матијевић и Јосип Шмит из Новог Сада, којима се први пут придружила Оливера Јанковић из Београда.
На крају, пожелимо да се круг лекара сликара, вајара, уметничких фотографа и чланова сарадника у секцијама Друштва шири и да простори галерије Огранка САНУ у Новом Саду буду тесни за све који заслужују да им се радови на оваквом месту излажу. Циљ јесте ширење ликовне културе, по замисли акад. мед. Владимира Јокановића, а у овој питомој равници на обалама моћног Дунава лако ћемо се за још кутака снаћи. Креативност каква је показана на оваквој изложби то гарантује. Уметност једноставно осваја.


Слика 1. (слева на десно) Др Срђан Томић, акад. мед. Владимир Јокановић, др Славица Жижић Борјановић и проф. др Милорад Жикић
 


Слика 2.
Pадови акад. мед. Владимира Јокановића
 


Слика 3.
Вилијам Шекспир
 


Слика 4.
Гудачки ансамбл Флориан арт

     
             
     
     
             
               
             
             
      [ Sadržaj ] [ Indeks autora ] <<< ] >>> ]      
     
 
 
     
Timočki medicinski glasnik, Zdravstveni centar Zaječar
Journal of Regional section of Serbian medical association in Zajecar
Rasadnička bb, 19000 Zaječar, Srbija
E-mail: tmglasnik@gmail.com

Pretraživanje / Site Search

  www.tmg.org.rs

 
     
 
 
      Design: Infotrend  
         

counter on myspace